Nagy forradalom zajlik a gasztronómiában. Eddig azt sem tudtuk, hogy léteznek lebomló étkészletek, ma meg már neves fine-dining éttermek, hotelláncok tervezik beépíteni a mindennapjaikba. A környezettudatos gasztronómia hazai képviselői közül Kriszta és Ádám kezdeményezése nyomán virágföld készül a felhasznált papírtányérokból. Mégis hogyan? Mi ez a csoda egyáltalán? – naja szóval ez egy cikk rólam és Kriszta barátomról és arról hogy mit is csinálunk a mindennapokban.

 

B.K.: Igen, valójában mi is csodának éljük meg a projektet is és azt is, ami történik velünk. Hiszen gyakorlatilag minden vállalkozás, ami a StyleGroup alatt működik valamilyen jó ügy mentén szerveződik. A Kitchy Design például eddig is a szemétfelhalmozás ellen küzdött, de azt érzékeltük, hogy ezidáig a társadalom viszonylag kis szegmense volt csak nyitott és tudatos erre. Most viszont mintha történt volna a világban egy ráébredés. Végre.

CS.Á.: Hirtelen már nem sikk vagy úri hóbort a környezettudatosság, hanem alap és kötelező. Ahogy egyre többen rajonganak a minőségi gasztronómiáért úgy egyre többen értik azt is, hogy nem szennyezhetjük tovább az életterünket.

Kitchy Design – Wasara
http://www.kitchydesign.com/wasara/

Hogy indultatok? Honnan a kapcsolódásotok és a közös küldetés?

CS.Á.: Ez amolyan barátság volt első látásra. Napokat képesek vagyunk végigbeszélgetni, világmegváltó ötleteken agyalni, közös az érdeklődési körünk, imádunk jókat enni, utazni. S rendszeresen hajkurásszuk a gasztro-élvezeteket is, miközben persze látjuk, milyen elképesztő mennyiségű szemét halmozódik fel akár egy fesztiválon vagy céges rendezvényen. Mivel mindketten imádjuk a természetet, ezért úgy döntöttünk, hogy nem azt mondjuk, hogy “jaj, de szörnyű, miért nem oldja ezt meg valaki”, hanem azt, hogy “jó, akkor tegyünk ellene mi valamit.” És mi most pont ezen vagyunk…

B.K.: Eddig is voltak itthon környezettudatos megoldások, de nem olyanok, amilyeneket mi kerestünk. Nagyon minőség és design érzékenyek vagyunk és nehezen hozunk kompromisszumokat. De találtunk több olyan márkát a világban, amivel könnyedén azonosulunk, mert a termékeik fantasztikus minőségűek, gyönyörűek és nem évek alatt bomlanak le, hanem gyakorlatilag hetek alatt. Felkerestük őket és megállapodtunk velük a hazai vagy európai kizárólagos disztribúcióról. A legújabb termékünk például egy búza szívószál, ami az egyszer használatos műanyag szívószálakat egy csapásra elavulttá teszi.

Ennél természetesebbet el sem tudunk képzelni.

“Minden boldogság bátorságból és munkából fakad”
– Balzac

Nem aggódtatok, hogy a magyar piac nem lesz rá nyitott?

CS.Á.: Nem. Egy percig sem. Mert egyszerűen nincs semmilyen érv ellene. Hisz ez egy jó ügy itthon és a környező országokban is. Ráadásul a legtöbb termék díjnyertes design darab, minőségi, gyönyörű, sőt teljesen lebomlik. S ha még ez nem lenne elég biztosíték, akkor láttuk, hogy nagy high-end márkák használják őket a világban, mint Chanel, Lexus, Pierre Herme stb. Ahhoz képest, amennyi pluszt tud adni, elenyésző az ára is.

B.K.: Ami még egy elképesztő tapasztalat és nagyon meglepődtünk rajta, hogy önszántukból egymásnak ajánlgatnak az éttermek, szállodák bennünket. Semmi versenyszellem, féltékenység, harc nincs közöttük, hanem mindenki jót akar a teljes HORECA szektornak. Be kell vallanom én ilyet még itthon nem tapasztaltam és már ezért megérte belekezdeni ebbe az egész projektbe.

 

Szerencsére már a nagy márkák is felvállalták a környezetbarát termékeket.
Pierre Hermé – Paris

Hogy lesz ebből virágföld? Ilyen megoldással én még nem nagyon találkoztam.

CS.Á.: Mivel ezek lebomló és komposztálható eszközök, ezért azon gondolkoztunk, hogy biztosítsuk be, hogy semmiképpen ne a kommunális lerakóban végezzék, hanem valóban kerüljenek vissza az anyatermészetbe. Ezért lett egy partnerünk, aki elszállítja, majd gyümölcsök és zöldségek komposztálása során felhasználja ezt a hulladékot és virágföldet készít belőle. De ez csak a kezdet. Nagyon sok ötletünk van és rengeteg felhasználási mód van a fejünkben.

 

Mi minden mást ad még nektek ez a misszió?

B.K.: Flowban vagyunk állandóan. Pár hete ez még csak egy gondolat volt a fejünkben, most pedig már valóság, ami csodás élményeket ad napi szinten. Sokszor már csak egymásra nézünk és szó nélkül nevetünk, hogy el sem hisszük, ami történik.

CS.Á.: Semmit sem csinálunk erőből, hanem csak azt tesszük, ami jól esik és maguktól érkeznek a lehetőségek. Persze ebben segít az is, hogy egymás katalizátorai vagyunk. Amit külön-külön nem tudnánk megoldani, azt ketten valahogy soha nem kérdés, hogy igen. Nagyon jó önismereti munka ez, ami tele van kihívásokkal, teremtő energiával, sikerekkel. Azt szoktuk mondani, hogy eddig is tudatos hedonisták voltunk, de ma már felelős hedonistákká váltunk!

B.K.: Valójában azért a lelkünk mélyén reméljük, hogy egyre többen követik a példánkat. Nem csak abban, hogy az álmokért tenni érdemes és az életet élvezni szabad, hanem abban is, hogy felelősséget kell vállalnunk egymásért és a környezetünkért is. S ha kaptunk bármilyen tehetséget, képességet akkor kutya kötelességünk azt jól használni minden áldott nap.

Eredeti cikk: Szupervumen.hu
Képek: StyleGroup, Kitchy Design

Mivel kezdődött? – Egy késelés története

Számomra a kihívások és a válságos időszakok mindig  lelki elmélyülést és megértést eredményeztek. Így kezdődött az önismereti történetem is.    Az eredet Éppen tíz éve, 2oo8-ban kezdődik a történet. Akkoriban az érettségire készültem és ezen kívül nem sok minden...

Az út fontossága

Kövesdi Krisztinától sokat tanultam. Megmutatta, hogy mennyire fontos mélyen kapcsolódni önmagammal és megélni az érzéseimet, időt adni nekik a kibontakozáshoz. Beszélgettünk utazásról, önismeretről és arról, hogy miért visz 12 fős önismereti csoportokat a...

Kelet és Nyugat találkozik

Cseh Ádám Kövesdi Krisztina interjú II. rész Á: A legutóbbi ázsiai utam előtt határozott elképzeléseim voltak arról, hogy mi fog velem történni. Azt hittem, hogy minden felhőtlen lesz. Ehhez képest, az első három napom folyamatos rettegésben telt. Hogy gyomorrontást...

Üzlet mellé szól a kávé

Az előző évben végigkövettem a Business and Café Blogból Zrt-vé alakulását. Kíváncsi voltam, hogy mi visz rá két pályakezdőt, hogy kilépjenek az üzleti élet szavannájára. Milyen értékekre és motivációkra támaszkodhat egy kezdő vállalkozó? Interjú Tóth Patrikkal és...

Felszabadulás – Az Enneagram

Tavaly végeztem el az Enneagram képzést a Mercure Consulting szervezésében. Az ott szerzett tudás sokat segített, hogy felszabadultan tekintsek önmagamra és mély megértéssel viseltessek a reakcióim iránt. Magyar Juditot és Bedő Mártit kértem meg, hogy meséljenek.Az...

Gasztro téma

A cikk megjelenését a Wasara, 100%-ban lebomló design catering eszközök forgalmazója a Kitchy Design támogatta. kitchydesign.com/wasara Rétfalvi-Kurucz Alexandra gasztro coach, üzletnyitási tanácsadó, konyhatechnológus tervező Az étel olyan nekem, mint hosszú út után...

Világmegváltás 2.0

Nagy forradalom zajlik a gasztronómiában. Eddig azt sem tudtuk, hogy léteznek lebomló étkészletek, ma meg már neves fine-dining éttermek, hotelláncok tervezik beépíteni a mindennapjaikba. A környezettudatos gasztronómia hazai képviselői közül Kriszta és Ádám...

Szembenézésről és önfelvállalásról

Az első és második rész után most az önmagunk felé tanúsított tiszteletről és őszinteségről elmélkedtünk.  A beszélgetés folytatódik Kövesdi Krisztivel. - Interjú 3. rész.Á: Hogyan kezeled azt, amikor egy évnyi munka után kiszakadsz ebből a valóságból és egy teljesen...

Megpróbáltattam és meghajoltam

Tervezett idő: 3 nap, 2 éjszaka Indulás-érkezés: Regéc Tervezett út: 78 kmUgyanolyan útnak indult ez is, mint az elmúlt években. 3 nap a természetben, sátoros alvással, tűzrakással, napi  kb. 8 óra túrával, 25 km körüli teljesítménnyel. Az elmúlt hetek és hónapok...

A Kávéról

A nagybetűs Kávéról, merthogy nekem nagybetűs. Imádom. Napi max kettő, ma már inkább csak egy. Az viszont maga a mámor. Szeretem az ízét, a hatását, a bele kevert hideg tejet. A speciality vonal csak jobban elmélyítette a szenvedélyemet. Így éltük együtt az életünket...
Share This

Tetszett?

Küldd el annak, aki értékelni fogja!